Select Page

Modul 2

SOCIAL HÅLLBARHET

Detta kapitel handlar om hur vi skapar ett festivalsamhälle som är fritt från diskriminering och ojämlikhet.

Hur främjar vi mångfald, jämställdhet, inkludering och trygghet? Hur kan vi förebygga våld, ohälsa och skadlig alkoholkultur? Hur utmanar vi destruktiva normer?

Vi utforskar även kulturens och evenemangens roll för demokrati och hållbar utveckling.

TEASER

3 min

SCHEMA

Dag 1

Nu sätter vi igång modul 2!

L

Kolla in vår teaser, utforska plattformen och bekanta dig med de olika episoderna!

Obs! Ibland anordnar LiveGreen onlineträffar för de olika modulerna. Håll utkik på startsidan och registrera dig till vårt nyhetsbrev!

L

L

Dag 2

Episod 1. We Are The World
– mångfald & inkludering

L

Mångfald handlar om att respektera och uppskatta vad som gör oss olika. Det handlar om att skapa en inkluderande kultur som är fri från diskriminering och där människor får lika behandling, möjligheter och villkor.

I den här episoden tittar vi på mångfald ur olika perspektiv och på vilka sätt det kan gynna ett evenemang.

Medverkande gäster: Sara Wiggberg, Add Gender, Maxida Märak, Live Nation, Burning Man, Futerra, MTA Production, Make Equal och World Pride.

*Obligatorisk uppgift

Dag 3

Episod 2. It’s A Man’s Man’s Man’s World – jämställdhet

L

Jämställdhet är en av de sju diskrimineringsgrunderna, och det har varit en flitigt omdebatterad fråga i branschen. Bristen på gender equality syns på scenerna såväl som i ledarpositionerna.

I den här episoden pratar vi om sexism, kvotering, ledarskap och maktordning. Varför ser det ut som det gör och hur kan vi se till att halva befolkningen inte begränsas på grund av sitt kön?

Medverkande gäster: Amplify Management, Sara Wiggberg, Make Equal, Sweden Rock, MTA Production och Sustainable Punk.

*Obligatorisk uppgift

L

Dag 4

Ta en paus!

L

L

L

L

L

…eller lyssna på ett samtal med jämställdhetskonsulten Sara Wiggberg, Kristina Wicksell Bukhari från Make Equal/Jämställd Festival eller Dr Hannah Bows från Centre for Research into Violence & Abuse (Durham University)

Dag 5

Episod 3. We’re Not Gonna Take It
– trygghet

L

NGO:s, myndigheter, och institut oberoende av varandra har sett samma trend – en ökning av polisanmälningar av trakasserier och övergrepp på musikevenemang.

Varför existerar det här problemet överhuvudtaget, och varför blir det extra påtagligt under festivaler och events? Vilka åtgärder kan göra våra evenemang tryggare? Hur kan vi främja civilkurage? Och går det att förändra den destruktiva machonormen?

Medverkande gäster: Maxida Märak, Sara Wiggberg, Futerra, Amplify Management, Centre for Research into Violence & Abuse, Our Music My Body, IQ-initiativet och Make Equal.

*Obligatorisk uppgift

Dag 6

Episod 4. Feeling Good
– hälsa

L

Festivaler och evenemang är en väldigt speciell arbetsmiljö, fylld av ekonomisk otrygghet, stress och långa dagar. För både artister, arrangörer och volontärer kan det vara påfrestande till och från. 

Hur ser vi till att må bra i den här miljön – mentalt och fysiskt? Vilka lärdomar och rutiner kan vi ta med oss från coronapandemin? Och hur förhåller vi oss till alkoholkulturen?

Medverkande gäster: MTA Production, Sustainable Punk, IQ-initiativet, Way Out West, Sweden Rock, Harmonium, Burning Man, Maxida Märak, Amplify Management och Fridays for Future.

*Obligatorisk uppgift

L

Dag 7

Episod 5. Don’t Stop Me Now
– tillgänglighet

L

Hur arrangerar vi utan att skapa hinder för inidvider med olika funktionsvariationer? Är det dyrt och svårt att tillgänglighetsanpassa ett evenemang? Svar NEJ!

I den här episoden möter vi arrangörer, artister och organisationer som hjälper evenemang att bli mer tillgängliga och inkluderande.

Medverkande gäster: Attitude Is Everything, Creative Point och Miriam Karlsson.

*Obligatorisk uppgift

Dag 8

Outro. Give Peace A Chance
– demokrati

L

Läget i Europa gör att hotet mot fred, solidaritet och mänskliga rättigheter känns närmare än någonsin.

Vilken roll kan festivaler och evenemang spela i frågan? Hur främjar vi demokrati – på och genom dem? Och vilken metod är mest effektiv för att ta kampen mot autokratier och diktaturer – bojkott eller närvaro?

Medverkande: Democracy Festival Association, Sara Wiggberg/Peace & Love, The New Division, Björn Wiman/Dagens Nyheter, Fridays for Future, Maxida Märak, Burning Man, Civil Rights Defenders och Greenpeace.

*Obligatorisk uppgift

Dag 9

Ta en paus!

L

Ta en paus – eller lyssna på ett samtal med Patrick Whelan på Harmonium, Eddie Wheeler på Creative Point eller Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter.

Dag 10

Avslutande skrivuppgift

L

*Obligatorisk uppgift

L

L

L

L

L

L

L

L

Ta fram din Workbook.

1. Skriv ner minst 5 st åtgärder som du vill testa/implementera/utveckla i verksamheten framöver. Du kan välja från våra olika checklistor i varje episod eller hitta på egna.

2. Skriv delmål för varje åtgärd och/eller en kortfattad plan för hur du ska gå tillväga.

Grattis – nu är klar med modul 2!
Vi ses i nästa modul, då vi ska lära oss att kommunicera, engagera, opinionsbilda och mäta vår impact!

START

🇬🇧

KONTAKTUPPGIFTER

masterclass@livegreen.se

+46 73-442 78 10

2022. ALL RIGHTS RESERVED